Το παιχνίδι με τις λέξεις

Ωραία…
για να δούμε λίγο ένα θέμα που με απασχολεί αρκετό καιρό τώρα. Αυτό που μου προκαλεί την όλη εντύπωση είναι το παιχνίδι με τις λέξεις. Για να προσπαθήσουμε να παίξουμε λίγο να δούμε ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτές.
Ας θυμηθούμε το Μακεδονικό. Κάνοντας μια γρήγορα αναζήτηση βρίσκω μια πολυσυζητημένη και γνωστή σελίδα  και διαβάζω π.Γ.Δ.Μ δηλαδή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Εντάξει, μια συμβολική ονομασία που κρύβει διάφορες, σκόρπιες πληροφορίες. Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Για πάμε όμως ένα κλικ μακρυά να δούμε την ίδια σελίδα, στην αγγλική της μορφή αυτήν την φορά. Και διαβάζουμε Republic of Macedonia. χμμμ… δεν βλέπω πουθενά την λέξη ‘fyrom’. Aλλά ούτε και την λέξη ‘Γιουγκοσλαβική’ βλέπω πουθενά.(τα γράφει παρακάτω φυσικά κι εξηγεί)
Πρόσφατα, πάλι, ανακαλύπτω πως το θέμα εξελίσσεται κανονικά.. Αφού, λοιπόν εξελίσσεται κανονικά και δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση, μπορεί κάποιος να εξηγήσει αυτά;
Περιπτώσεις σαν και αυτές συναντάω πολύ καιρό τώρα σε σελίδες που καλούμαι να γίνω μέλος. Και κάθε, μα κάθε φορά πρώτα θα αναζητήσω να δω πώς αναγράφουν την π.Γ.Δ.Μ. κι ύστερα την Ελλάδα.
Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ονομασία εμφανίζεται με την προσωρινή ονομασία της μετά την σύγκρουση της με τις ελληνικές απόψεις. Αλλού πάλι εμφανίζετε μισή ονομασία ή μόνο τ’ αρχικά και πολλές άλλες παραλλαγές. Αυτό όμως τι σημαίνει, ότι μπορεί οποιοσδήποτε να διαλέγει την ονομασία αυθαίρετα;

Leave a comment.